Steenslag, regen, luchtvochtigheid: een caravan heeft veel te verduren in zijn lange leven. Welke maatregelen zorgen voor bescherming en waardebehoud? De belangrijkste vragen en antwoorden staan hieronder:

Onze caravan verleent ons jaar na jaar trouwe diensten. Het is daarom vanzelfsprekend om wat tijd en geld te investeren om dit vooral zo te houden. Met deze tips versterkt en onderhoudt u de opbouw de vloer en het chassis van uw caravan.

Opbouw van de caravan – belangrijk voor het onderhouden van de buitenkant.
Welk onderhoud is echt belangrijk?

Langdurige glans is uw beloning voor regelmatige en zorgvuldige verzorging. Het assortiment verzorgingsproducten is enorm. Maar niet alle pasta’s, sprays en crèmes zijn noodzakelijk of zelfs geschikt om de caravan nieuw leven in te blazen. Belangrijk voor de buitenkant zijn vooral autoshampoos en harde was. Caravanramen worden gereinigd met acrylglasreiniger.
De beste producten zullen niet werken zonder het juiste gereedschap: wasborstel, doeken, microfiber doek en spons behoren hier toe  – ook  een zorgvuldig met de hand gebruikte hogedrukreiniger kan geen kwaad als het vuil hardnekkig blijft kleven.

Welke producten voor welke oppervlakken?
Gelakt aluminium, acrylglas, glasvezel en hout: een caravan is een mengeling van veel zorgbehoevend materiaal. Acrylglasramen mogen nooit worden behandeld met alcoholhoudende reinigingsmiddelen, maar alleen met speciale acrylglasreinigers. Kleine krassen kun je elimineren met acrylglaslak, die verkrijgbaar is bij kampeerwinkels.
Gehamerd aluminium is gevoelig voor polijsten. De verf is, in tegenstelling tot de lak van auto’s, zo dun dat je de lak er door de  schurende werking volledig van kan verwijderen. Speciaal ook nog omdat het gebobbeld is, door de druk tijdens het polijsten worden alleen randen van de bobbels van het plaatmetaal weggeschuurd.
Iedereen die wil poetsen moet dit dus met grote voorzichtigheid en vooral met milde producten doen. Reinigingsresten moet je verwijderen met een zachte borstel en spons, vooral uit de holtes van de gehamerd metalen plaat. Gladde aluminiumplaten en GfK-oppervlakken zijn wat minder gevoelig. Ze kunnen met milde middelen worden gepoetst. Let op !!! niet alle producten zijn geschikt voor aluminium en GfK. Of een poetsmiddel GfK-geschikt is moet specifiek op de verpakking worden weergegeven.

Wat beschermt op de lange termijn tegen vuil?
Behandeling met was beschermt de caravan met een beschermende film tegen vuil, vocht en ook op zwakke steenslag.

Een goed aangebrachte waslaag zou je caravan tot twaalf maanden moeten beschermen, het is relatief goedkoop, maar zonder polijstmachine erg tijdrovend om aan te brengen. Een betere lakbescherming verkrijg je door producten met nano-technologie te gebruiken, deze beschermen langer en meestal effectiever, ze kosten wel wat meer dan “gewone” wasproducten. Bijzonder geschikt ook voor caravans met een gladde aluminium of glasvezel romp. Bij een hamerslag opbouw kan  het soms zo zijn dat de coating niet honderd procent bedekt is.

Hoe ga je te werk:
De buitenkant moet eerst grondig worden gereinigd, vervolgens ontvet en dan met de hand worden gepolijst. Daarna wordt de lak zorgvuldig met de hand aangebracht en met een microvezel doek tot een hoogglans gepoetst.  Hierna is de behandeling voltooid.

Vloeronderhoud van de caravan
Waarom is bodembescherming zo belangrijk?

De meeste caravans hebben een houten ondervloer. Je hebt daarom een effectieve bodembescherming nodig, die is afgestemd op de houtstructuur en materiaaldichtheid, die o.a. beschermt tegen houtrot, vocht en schimmel. Je kunt hiervoor een ademend product gebruiken. Bodem afborstelen met een staalborstel en delen afplakken die je niet wilt behandelen en product aanbrengen (spuiten of met de kwast).

Kan roest op het chassis een probleem worden?
Nee, meestal niet. Het caravanchassis is volledig thermisch verzinkt en daarom roestvrij. Alleen remtrommels en tuimelaars zijn niet thermisch verzinkt. Hier is antiroestspray effectief. De spray vormt een waterafstotende beschermende film die lijkt op smeerolie.

Dak – zo kunt u het caravan dak correct onderhouden
Welke dak producten zijn er?

Het dak van de caravan kun je op dezelfde manier behandelen als de opbouw.

Wordt ook lid van de groep kampeerliefhebbers op Facebook, en blijf op de hoogte