Hier is veel informatie die te maken heeft met kamperen in Duitsland. Bent u van plan uw kampeervakantie in Duitsland door te brengen? Kijk hier voor de info en de providers.

Reisgidsen voor Duitsland

Steden die een bezoek meer dan waard zijn:

Brandenburger Tor in Berlijn

Bekijk hier meer info over Berlijn

 

 

Hofbräuhaus in München

 

    • Berlijn – De nieuwe, oude hoofdstad. Hip en statig tegelijkertijd
    • Dresden

Goedkoop met Flixbus naar Dresden, klik hier voor meer info

Andere bestemmingen

 

Slot Neuschwanstein, in Beieren

 

  • Baltische Zeekust (Oostzeekust) — kilometers strand met resorts en pittoreske eilanden zoals Rügen.
  • Beierse Alpen (Beieren) — hier staat het wereldberoemde Slot Neuschwantstein, en bevinden zich de beste ski- en snowboardresorts van Duitsland. Hier kan ook perfect gewandeld en gefietst (mountainbike) worden. Bezoek Oberammergau, beroemd om geschilderde huizen, houtgesneden beelden en de tienjarige passiespelen
  • Zwarte Woud (Schwarzwald) — een regio met bergtoppen, panoramische uitzichten, ideaal voor wandelaars.
  • Oost-Friese Waddeneilanden (Ostfriesische Inseln) — twaalf eilanden in de Waddenzee. Borkum is het grootste eiland.
  • Frankisch Zwitserland (Fränkische Schweiz) — een van de oudste reisbestemmingen in Duitsland. Het was benoemd door Romantische kunstenaars die zeiden dat het landschap de esthetische schoonheid van Zwitserland had.
  • Harz — het noordelijkste middelgebergte, bekend vanwege zijn historische zilvermijnen en vanwege de mooie plaatsen Quedlinburg, Goslar en Wernigerode.
  • Bodenmeer (Bodensee) — een prachtige plek ideaal voor de watersport, en waar mooie stadjes en dorpen te bezoeken zijn.
  • Midden-Rijndal (Mittelrheintal) — maakt deel uit van de rivier de Rijn en staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en is bekend om zijn wijnen.
  • Romantische Weg(Romantische Straße) — een route over 400 km in het zuiden van Duitsland dat langs vele historische kastelen gaat, tussen Würzburg en Füssen.

Geschiedenis

Vóór 1871 waren de weinige Duitse staten (bijvoorbeeld Pruisen en Beieren) slechts losjes verbonden. In dat jaar sloten de Zuid-Duitse staten zich aan bij de Noord-Duitse Confederatie die in 1867 werd gevormd. Sindsdien behoorde Oostenrijk definitief niet meer tot Duitsland. Het Duitse rijk was een moderne federale rechtsstaat, maar het nationale parlement, de Rijksdag, mocht nog niet het regeringshoofd bepalen. Dat was gereserveerd voor de Duitse keizer, die altijd en qua grondwet de Pruisische koning was. Het rijk was sterk in de industriële revolutie en had ook kolonies. De Eerste Wereldoorlog, waaraan het rijk een grote of zelfs de grootste schuld had, maakte het land fataal. Op 11 november 1918 moest het zich overgeven aan Frankrijk, het Britse Rijk en andere landen. De overwinnaars legden zware boetes op aan het land en namen tien procent van het grondgebied en de koloniën weg.

In 1918/1919 werd Duitsland een republiek, de Weimar-republiek genaamd, en in 1933 werd het land overgenomen door de nationaal-socialisten onder leiding van Adolf Hitler. Joden, Slaven, zigeuners, gehandicapten, socialisten, communisten, vakbondsleden en andere groepen die niet pasten in de visie van de nazi’s op een groter Duitsland werden geconfronteerd met vervolging en uiteindelijk gedood in concentratiekampen. De militaristische ambities van Hitler om een ​​nieuw Duits rijk in Midden- en Oost-Europa te creëren leidden tot oorlog, achtereenvolgens met Polen, Frankrijk, Groot-Brittannië, de Sovjetunie en de Verenigde Staten. De Tweede Wereldoorlog, gestart door het Hitler-rijk in 1945, leidde tot de bezetting van het land door de geallieerde Russische, Britse, Amerikaanse en Franse strijdkrachten. De gebieden in het oosten werden toegewezen aan Polen en de Sovjetunie en de Duitse bevolking werd uit deze gebieden en de rest van Oost-Europa verdreven. De overlevenden van deze meer dan 15 miljoen mensen werden toegelaten tot de rest van Duitsland.

In de Oostelijke bezettingszone van Duitsland in 1949, vestigden de communisten met hulp van de Sovjetbezetter een communistische dictatuur genaamd de Duitse Democratische Republiek (DDR). In datzelfde jaar werd de Bondsrepubliek Duitsland opgericht in het Westen, een parlementaire democratie. De hoofdstad van deze staat, voorlopig gedacht, werd Bonn aan de rivier de Rijn.

Demontage van de Berlijnse Muur, december 1989. De DDR had zich eerder afgesloten van het Westen door grensmaatregelen. De grens tussen West-Berlijn, die werd bezet door westerse troepen, en Oost-Berlijn bleef open. Nadat meer dan twee miljoen Duitsers van de DDR naar het Westen waren gevlucht, bouwden de communisten de Berlijnse muur in 1961. De val van het communistische blok en het einde van de Koude Oorlog betekende ook de val van de muur op 9 november 1989, de het openen van de grenzen tussen de twee Duitsers en uiteindelijk de hereniging op 3 oktober 1990.

Het heeft de Bondsrepubliek Duitsland veel inspanningen gekost om de twee delen van Duitsland ook in sociaal en economisch opzicht te verenigen. Het voormalige oosten maakt economisch nog steeds een minder welvarende ontwikkeling door dan het voormalige West-Duitsland.

De Bondsrepubliek was een van de eerste staten die meedeed aan de ontwikkeling die leidde tot Europese eenwording in de jaren vijftig. Op 1 januari 2002 hebben de Bondsrepubliek Duitsland en elf andere Europese landen binnen de Europese Unie de euro als hun nationale munteenheid aangenomen.

Kunst&Cultuur

Zoals in veel andere landen van Europa, had de cultuur van de Romeinen grote invloed, zelfs een deel van wat nu Duitsland was, werd bezet door de Romeinen. Sinds de middeleeuwen kwamen er soms nieuwe impulsen uit Duitsland zelf, bijvoorbeeld door Albertus Magnus in de filosofie. De (geschreven) Duitse literatuur bestaat al sinds de 8e eeuw. Vaak ging het echter om vertalingen uit het Latijn of het Frans of korte verhalen. De eerste grote Duitse roman komt uit 1668, Der abenteuerliche Simplicissimus. De jaren 1800 met Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich Schiller worden beschouwd als de klassieke tijd van de Duitse literatuur.

Zoals in veel andere Europese landen, had de cultuur van de 19e eeuw de eenwording van Duitsland gezien, maar ook een groei van wetenschappelijke en culturele uitingen. Rond 1900 was Duitsland een van de meest prominente landen in die gebieden. De talloze Nobelprijzen voor Duitsers in de daaropvolgende jaren waren hier getuige van, bijvoorbeeld voor Wilhelm Conrad Röntgen (natuurkunde, 1901), Emil von Behring (geneeskunde, 1901) en de historicus Theodor Mommsen (literatuur, 1902). Veel moderne uitvindingen hebben meer dan één uitvinder; Carl Benz en Gottlieb Daimler waren belangrijk voor de ontwikkeling van de auto, Paul Nipkow en Karl Ferdinand Braun voor de tv en Philipp Reis voor de telefoon.

Het isolement in de Eerste Wereldoorlog, de emigratie als gevolg van het nationaal-socialisme sinds 1933 en de onzekere situatie na 1945 waren grote tegenslagen voor de Duitse cultuur en wetenschap. De gevolgen zijn nog gedeeltelijk voelbaar. Ondanks de braindrain naar de VS is de Duitse bijdrage aan de wereldcultuur en wetenschap nog steeds groot.

Duitsland heeft operahuizen van wereldklasse (vooral in Berlijn, Bayreuth en München) en de Berliner Philharmoniker staat bekend als een van de drie beste orkesten ter wereld. Duitsland wordt beschouwd als een land met de sterkste klassieke muziektradities in Europa, met veel beroemde componisten zoals Bach, Beethoven, Brahms, Händel en Wagner uit Duitsland. Verschillende theaters in grotere steden spelen uitstekende klassieke en moderne toneelstukken. Duitsland is trots op de grote verscheidenheid aan culturele evenementen en elke stad heeft een culturele agenda.

Paspoort en visa

Inwoners van de landen in de Europese Unie kunnen zich vrij binnen de EU verplaatsen. Dit geldt zeker voor toeristenbezoeken. Als u ergens wilt werken, is dit meestal ook mogelijk, maar let vooral op de regels met betrekking tot het werken voor de meer recent toegetreden landen.

Degenen die niet de nationaliteit van een van de EU-landen hebben, maar die legaal aanwezig zijn in een van de landen die het Schengen-akkoord hebben ondertekend, kunnen zonder problemen door een dergelijk land reizen. Een geldig paspoort en visum of verblijfsdocument moeten kunnen worden getoond.

Iedereen die op reis gaat, heeft echter te allen tijde een geldig paspoort of identiteitskaart nodig. In deze landen is de identiteitskaart een geldig reisdocument voor onderdanen van een van de genoemde landen: Andorra; België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden); Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Nederland; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Madeira en de Azoren); Roemenië; San Marino; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief de Canarische eilanden); Tsjechië; Kalkoen; IJsland; Zweden; Zwitserland.

Huisdieren hebben ook een paspoort nodig met verschillende verplichte vaccinaties en een gegevenschip, en controles vinden zeer regelmatig plaats. Zonder de juiste en tijdige vaccinaties en chip toegang tot het land voor huisdieren is verboden.
Neem bij twijfel contact op met de dichtstbijzijnde ambassade of het consulaat van het betreffende land.

Per vliegtuig

Duitsland is een buurland van België en Nederland. Als gevolg hiervan is het in veel gevallen misschien niet nodig om een ​​vliegtuig te nemen, eerder een luxe. Van het oosten van België en Nederland tot nabijgelegen steden in het westen van Duitsland zijn er zeker verschillende alternatieven die meer voor de hand liggen.

Vanaf de luchthaven van Amsterdam, Schiphol, vliegen luchtvaartmaatschappijen in ieder geval regelmatig naar de hoofdstad. En verschillende vluchten kunnen ook geboekt worden vanaf Brussels Airport.

Bekijk de artikelen van die stad voor vluchtinformatie naar andere steden in het land.

Per trein

Ondanks de opkomst van budgetmaatschappijen kan treinreizen nog steeds een goedkope en zeker handige optie voor transport zijn. Momenteel kun je in België alleen online tickets bestellen voor buurlanden en een paar populaire steden een beetje verder weg. Andere tickets kunnen alleen telefonisch of aan de balie worden gekocht. Het is echter heel goed mogelijk om uw treinreis vanuit huis te plannen. De onderstaande sites bieden niet alleen informatie over reizen vanuit de Benelux, maar bijvoorbeeld ook over de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen:

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen:

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

Per auto

Het Nederlandse en Duitse netwerk van autosnelwegen is op een groot aantal plaatsen met elkaar verbonden. De belangrijkste grensovergangen zijn:

  • Nieuwe Schans/Bunderneuland (NL-A7/D-A280)
  • De Lutte (NL-A1/D-A30)
  • Berg Autoweg/Elten Autobahn (NL-A12/D-A3)
  • Gennep/Goch (NL-A77/D-A57)
  • Venlo (NL-A67/D-A40)
  • Venlo (NL-A74/D-A61).
  • Bocholtz (NL-A76/D-A4)

 

Per bus

Per boot

Stena Line biedt de volgende mogelijkheid:

  • van Kiel (Duitsland) naar Gotenburg, in het zuiden van Zweden. Duur 13 uur (nachtboot).

Rondreizen

Acsi rondreizen in Duitsland

Vliegtuig

Ondanks het feit dat er een behoorlijke concurrentie is tussen trein en vliegtuig kan het door de opkomst van prijsvechters (ook in Duitsland) tijdbesparend zijn om het vliegtuig te nemen (bijvoorbeeld van München naar Hamburg ). De binnenlandse vluchten worden vooral uitgevoerd door Deutsche Lufthansa en prijsvechter Air Berlin.

De belangrijkste vliegvelden van Duitsland zijn: Frankfurt-Rhein Main, München-Franz Josef Strauss,Düsseldorf International en Hamburg Fühlsbuttel. Deze vliegvelden zijn het overstappunt tussen binnenlandse vluchten en intercontinentale vluchten. Andere vliegvelden met veel binnenlandse en binnen Europese verbindingen: Bremen-Neuland, Hannover-Langenhagen, Flughafen Münster/Osnabrück, Köln/Bonn, Stuttgart-Echterdingen, Nürnberg, Dresden- Klötzsche, Leipzig/Halle Airport, Berlin-Tegel en Berlin Schönefeld.

Prijsvechter Ryanair vliegt vanuit de vliegvelden Weeze/Niederrhein (bij Nijmegen) en Hahn (bij Koblenz) naar diverse Europese bestemmingen.

Trein

Duitsland heeft een uitstekend ontwikkeld spoorwegnet. Tot de “wende” in 1989 was het spoorverkeer vooral Noord-Zuid gericht. Daarna is ook het Oost-West-verkeer weer op gang gekomen. Al vlak voor de wende werd begonnen met de aanleg van hogesnelheidslijnen. De langeafstandstreinen rijden op veel baanvakken met topsnelheden tussen de 200 en 300 km/u. De Duitse Spoorwegen, Deutsche Bahn maakt onderscheid tussen zgn. Ausbaustrecken, bestaande baanvakken die aangepast worden voor snelheden tot 230 km/u en Neubaustrecken , compleet nieuw gebouwde hogesnelheidslijnen. Momenteel zijn er 4 Neubaustrecken in Duitsland:

  • HannoverWürzburg – De eerste HSL-lijn in Duitsland en ook de langste als je het stukje bestaande spoorlijn bij Kassel even buiten beschouwing laat.
  • Mannheim – Stuttgart – Gelijk met de lijn Hannover – Würzburg in gebruik genomen. Tegenwoordig maakt ook de Franse TGV Parijs – Stuttgart gebruik van deze lijn.
  • Keulen – Frankfurt am Main – Deze lijn wordt ook gebruikt door de ICE-treinen Amsterdam- Frankfurt en Brussel-Frankfurt.
  • Neurenberg – Ingolstadt – Onderdeel van de lijn Nürnberg – München.

Het leeuwendeel van het spoornet wordt geëxploiteerd door de Deutsche Bahn. Daarnaast zijn in diverse regio’s op lokale lijnen particuliere spoorwegmaatschappijen actief. Hun dienstregelingen zijn ook opgenomen in het “Elektronisches Kursbuch” dat op de website van de Deutsche Bahn te raadplegen is.

Voor toeristen zijn er diverse goedkope aanbiedingen (o.a. Sparpreis en regionale abonnementen), alle te vinden via de website van Deutsche Bahn.

Auto

Duitsland kent een uitstekend netwerk van autosnelwegen (Autobahnen). Daar waar geen Autobahnen zijn brengen de zgn. Bundesstraßen je dieper het land in.

Houdt rekening met de volgende zaken mbt. het verkeer:

  • Tenzij anders aangegeven geldt er geen maximum snelheid op de Autobahn. Wel is de regel dat als je harder rijdt dan 130 km/u en je bij een ongeval betrokken raakt, het per definitie jouw schuld is.
  • Er wordt voor personenauto’s geen tol geheven op de Autobahn. Vrachtwagens moeten wel tol betalen, deze wordt via een elektronisch systeem geheven.
  • Flitspalen staan ook in Duitsland. Als je geflitst wordt krijg je de bekeuring automatisch op je Nederlandse huisadres via het CJIB.
  • In tegenstelling tot Nederland zijn de flitspalen dusdanig opgesteld dat je van voren geflitst wordt. Afremmen voor een flitspaal is dus geen optie in Duitsland!
  • In een groot aantal steden geldt een zgn. Milieuzone. Om in deze zone te mogen komen heb je een speciaal vignet nodig. Dit vignet is verkrijgbaar bij de ANWB winkels in Nederland. Daar kun je ook verder informatie krijgen mbt. gebruik van dit vignet.
  • Houdt op de Autobahn zoveel mogelijk de rechter rijbaan aan: De snelle Duitse auto’s (Mercedes/Audi/BMW/Porsche) rijden met gemiddeld 200 km/u op de linker rijbaan => ze zijn (voor)bij je auto voordat je dit zelf in de gaten hebt.
  • Richtingaanduidingen betrekking hebbende op Autobahnen zijn blauw, die voor Bundesstraßen en overige wegen zijn geel.

Taal

De taal die in Duitsland wordt gesproken is hoofdzakelijk Duits. Zie ook onze taalgids Duits.Deze Germaanse taal is nauw verwant aan het Nederlands, Engels en de Noord-Europese talen. Duits wordt ook in Oostenrijk, Zwitserland en andere aan Duitsland grenzende landen gesproken, maar het Duits heeft nergens zoveel sprekers als in Duitsland zelf. Naast het standaard-Duits, ook Hochdeutsch genoemd, zijn er dialecten. De belangrijkste grens daarbij is die tussen de Noord- en de Zuid-Duitse dialecten. In het noorden werd oorspronkelijk Nederduits (Platt) gesproken. De dialecten van het zuid-westen (waarbij taalkundig ook het Zwitserduits hoort) verschillen van de rest.

Vrijwel alle Duitsers spreken Duits. De Denen, Friezen, zigeuners en Sorben zijn de inheemse niet-Duitssprekende minderheden.

Zien

Rothenburg ob der Tauber

Dom van Keulen

Wanneer we denken aan Duitsland dan denken we al snel aan bier, lederhosen en Alpine hoeden, maar deze stereotypen hebben vooral betrekking op de Beierse cultuur en zijn niet representatief voor heel Duitsland. Duitsland is een uitgestrekt en divers land met 16 cultureel unieke staten die pas sinds 1871 een politieke unie vormen.

Als je nog steeds op zoek bent naar de clichés, dan is de Romantische Straße een beroemde schilderachtige weg langs romantische kastelen en pittoreske dorpjes. Met zijn sprookjesachtige verschijning, kan Neuschwanstein worden beschouwd als de meest iconische van de Duitse kastelen. De ommuurde stad van Rothenburg ob der Tauber heeft een prachtig middeleeuws centrum dat onaangetast lijkt door het verstrijken van de tijd. Vergelijkbare typisch Duitse steden die elders in het land te vinden zijn, zijn bijvoorbeeld Görlitz, Bamberg, Celle, Heidelberg, Erfurt en Quedlinburg. Een bezoek aan Duitsland is pas compleet met een bezoek aan de bierhallen van München en aan een van de Alpentoppen nabij Garmisch-Partenkirchen.

Culturele evenementen

Duitsland heeft operahuizen van wereldklasse (vooral in Berlijn, Bayreuth (in Beieren) en München) en het Berliner Philharmoniker [3] is bekend als een van de top drie orkesten in de wereld. Duitsland wordt beschouwd als land met de sterkste klassieke muziektradities in Europa, met vele beroemde componisten als Bach, Beethoven, Brahms, Händel en Wagner die afkomstig zijn uit Duitsland. Verschillende theaters in grotere steden spelen uitstekende klassieke en moderne toneelstukken. Duitsland is trots op de grote verscheidenheid aan culturele evenementen en elke stad heeft een culturele agenda.

Kopen

  • Worst – Als je Duitse Worst wilt proberen, zal elke fatsoenlijke slager (“Metzgerei”, ook in de supermarkt met niet-voorverpakte worsten en iemand achter de balie) blij zijn om je te laten proeven voordat je koopt als je daarom vraagt​​. Het wordt wel als onbeleefd beschouwd als je na het proeven niks koopt.
  • Lokale producten – Je kunt lokale voedingsmiddelen (niet per se biologisch) in de meeste plaatsen kopen op de boerenmarkt (“Wochenmarkt” of gewoon “Markt”), meestal een of twee keer per week. Het is heel leuk om daar te winkelen en meestal vindt je verse en goede kwaliteit producten voor redelijke prijzen. De meeste wijnmakers verkopen hun producten vaak rechtstreeks in “Winzergenossenschaften” (wijnmaker coöperaties). Kwaliteit merken zijn “VdP” (“Verband deutscher Prädikatsweingüter”, gesymboliseerd door een adelaar) en “Ecovin” (Duitse biologische wijnmaker coöperatie). Wijnen gemaakt van de meest typische Duitse druif variëteiten worden meestal aangeduid met “Classic”.

Eten

Duitsland staat bekend om zijn braadworst en schnitzels. Het zijn mensen die vaak en veel eten. Duitsland bezit ook veel bierbrouwerijen, het land staat bekend om zijn bier. Ook zijn er een aantal wijngebieden in het land, onder andere langs de oevers van de Rijn en Moezel. Uit eten gaan is in Duitsland over het algemeen iets goedkoper dan in Nederland en de restaurants zijn over het algemeen van uitstekende kwaliteit.

Overnachten

Er zijn hotels in alle soorten en prijsklassen. Meestal zijn de kleinere familiehotels in de kleinere dorpen/stadjes uitstekend van kwaliteit. Vaak zijn ze gecombineerd met een restaurant en zijn het echte familiebedrijven. Ook veel wijnboeren hebben “Gästezimmer” of vakantiewoningen bij hun boerderij. Hier leer je het echte landelijke Duitsland kennen.

Werken

Duitsland bezit op technologisch vlak de op twee na sterkste economie van de wereld, na de VS en Japan, maar structurele markteisen, waaronder de substantiële brutokosten voor het in dienst nemen van nieuwe werknemers, hebben werkloosheid tot een langdurig, persistent probleem gemaakt. Een vergrijzende bevolking, gecombineerd met hoge werkloosheid, bemoeilijkt de handhaving van de wettelijke sociale zekerheid: de lasten voor werkenden zijn onevenredig hoog geworden. De modernisering en integratie van de Oost-Duitse economie blijft een kostbaar lange-termijnprobleem.

Daar Duitsland een zgn. “Schengen” land is kunnen Nederlandse staatsburgers zonder werkvergunning in Duitsland werken.

Respect

Ondanks de moeilijke geschiedenis die Nederland en Duitsland met elkaar hebben, zijn Duitsers, met name buiten de steden, heel vriendelijk en prettig in de omgang. Zeker als je de taal redelijk beheerst zijn ze zeer wel toegankelijk. Wel is het zo dat Duitsers van nature alles volgens de regels willen doen en alles nauwgezet (“pünktlich”) uitvoeren. Als je hier geen gevoel voor hebt zul je je waarschijnlijk niet in Duitsland thuis voelen. Kun je je echter over deze Pünktlichkeit heenzetten dan zul je veel plezier hebben van je verblijf in Duitsland.

Geld

In Duitsland wordt met de euro betaald, net als in Nederland. Een belangrijk verschil is echter dat wij in Nederland inmiddels gewend zijn bijna alles te PIN-nen (“klein bedrag mag”), maar in Duitsland accepteren ze PIN-betalingen vaak pas vanaf tien of zelfs twintig euro, bijv. in restaurants. Het opnemen van geld bij een geldautomaat met een Nederlandse bankpas is in beginsel gratis, maar op sommige geldautomaten zit een piepkleine sticker (naast het toetsenbord) dat aangeeft dat die geldautomaat niet gratis is. Officieel moet op het scherm worden aangegeven dat een opname niet gratis is, maar die regel wordt vaak niet in acht genomen.

In de BordBistro in de trein kan niet worden gepind, maar wel met een credit card worden betaald. Het handigste is om (veel) meer geld op te nemen dan u in Nederland bent gewend.

Duitsers rekenen tot op de cent af. Koop je een croissant voor € 1,99 en betaal je met een twee euro munt, dan krijg je één cent terug. Voor terugkeer naar Nederland kan het handig zijn de muntjes van 1 en 2 cent zo veel mogelijk op te maken want in Nederland worden die niet altijd geaccepteerd.

Kampeerreizen Duitsland
Duitsland op haar mooist bij Aktivatours.nl
Campings Duitsland
vakantiewoningen Duitsland
Stedentrips Berlijn excursiereizen
Fietsreizen Duitsland

Wordt ook lid van onze facebookgroep.

ReizenReizen

Klik hier voor een overzicht van reisgidsen

ANWB aanbieding

Categorie