De laatste jaren is Kroatië erg in trek bij vakantiegangers dus daarom maar eens wat informatie over dit land bij elkaar geschraapt.
Kroatië is een mediterraan land dat ligt ingesloten tussen Midden-Europa en de Balkan. Het ligt aan de oostkant van de Adriatische Zee, tegenover Italië aan de westkant. Het wordt begrensd door Slovenië in het noordwesten, Hongarije in het noorden, Bosnië en Herzegovina in het zuidoosten, Servië in het oosten en Montenegro in het zuiden.
Er zijn drie verschillende gebieden van Kroatië: Het laagland Kroatië, Littoral Kroatië en Bergachtige Kroatië en deze kunnen netjes worden verdeeld in vijf reisregio ‘s:
Istrië ( Istra )
Een schiereiland in het noordwesten, grenst aan Slovenië
Kampeerreis Porec-Kroatië
Kvarner
Seashore en hooglanden ten noorden van Dalmatië, omvat subregio’s: Baai van Kvarner en Hooglanden (Lika en Gorski Kotar )
Dalmatië ( Dalmacija )
Een strook vasteland en eilanden tussen de Middellandse Zee en Bosnië-Herzegovina
lavonië ( Slavnië )
Met inbegrip van subregio’s Slalavija en Baranja (ten noorden van de Drava) noordoostelijk gebied van bossen en velden, grenst aan Hongarije , Servië en Bosnië-Herzegovina
Midden-Kroatië ( Središnja Hrvatska )
Noord-Midden Hooglanden, locatie van Zagreb
De bekendste steden van Kroatie zijn:
Zagreb – de hoofdstad en de grootste stad
Dubrovnik – historische kuststad en de werelderfgoedlijst van de UNESCO
Split – oude havenstad met Romeinse ruïnes
Pula – grootste stad in Istrië met het Romeinse amfitheater (algemeen genoemd Arena)
Osijek – hoofdstad van Slavische en een belangrijke stad
Sisak – grootste rivierhaven, stad op drie rivieren en een stad die de verspreiding van de Turken in Europa in 1593, voorheen Siscia
Slavonski Brod – een keer belangrijk ster-fort op de Ottomaanse defensielijn
Rijeka – de grootste en grootste haven van Kroatië
Varaždin – de voormalige barokstad van Kroatië
Zadar – grootste stad van Noord-Midden-Dalmatië met rijke geschiedenis
Het klimaat in Kroatië:
Noord-Kroatië heeft een gematigd continentaal klimaat, terwijl de centrale en bovenlandstreken een bergachtig klimaat hebben. De hele Adriatische kust heeft een aangenaam mediterraan klimaat. De lente en de herfst zijn mild langs de kust, terwijl de winter koud en besneeuwd is in de centrale en noordelijke regio’s. De gemiddelde temperatuur binnenland in januari varieert van -10 ° C tot 5 ° C; 19 augustus tot 39 ° C. De gemiddelde temperatuur aan de kust is hoger: 6 januari tot 11 ° C; 21 augustus tot 39 ° C.
Toegangsvereisten
Kroatië is toegewijd aan de uitvoering van de Schengen-overeenkomst, hoewel het nog niet is gedaan. Voor burgers van de Europese Unie (EU) of Europese Vrijhandelszone (EVA) (bijvoorbeeld IJsland , Liechtenstein , Noorwegen en Zwitserland ) is een officieel erkende identiteitskaart (of paspoort) voldoende voor binnenkomst. Andere nationaliteiten hebben in het algemeen een paspoort nodig voor binnenkomst.
Reizen naar / van een ander land (Schengen of niet) van / naar Kroatië zullen (vanaf nu) resulteren in de normale immigratiecontroles, hoewel douanecontrole zal worden afgeweken wanneer u naar / van een ander EU-land reist.
Informeer met uw reisagent of met de lokale ambassade of consulaat van Kroatië.
Iedereen die niet onder een visumvrijstelling valt, zal voor een visum bij een Kroatische ambassade of consulaat van tevoren moeten solliciteren. De aanvraagkosten voor een kort verblijf Kroatisch visum bedraagt € 35.
Meer informatie over visumvrijstellingen en de visumaanvraagprocedure is beschikbaar op de website van het Kroatisch Ministerie van Buitenlandse en Europese Zaken.
Met de auto rijden in Kroatië:
Om Kroatië binnen te komen, zijn een rijbewijs, een registratiebewijs voor auto’s en verzekeringsdocumenten vereist. Als u hulp nodig hebt, moet u 1987 bellen. De volgende snelheden zijn toegestaan:
50 km / u – binnen bebouwde gebieden
90 km / u – buiten bebouwde gebieden
110 km / u – op grote motorroutes
130 km / u – op de snelwegen
80 km / u – voor motorvoertuigen met een caravan aanhanger
80 km / u – voor bussen en bussen met een lichte trailer
Bij het rijden in de regen moet u snelheid aanpassen aan omstandigheden op natte wegen. Rijden met koplampen is niet verplicht tijdens de dag (tijdens de zomertijd, het is verplicht in de wintermaanden). Gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden is niet toegestaan. Maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in bloed is 0,05% (bijbehorend aangrenzend Slovenië en Bosnië-Herzegovina), hoewel dit afwisselend is en tot 0% daalde tot dat bleek niet in het land te behouden. Het gebruik van veiligheidsgordels is verplicht.
Hrvatski Auto Klub is de Croatian Automobile Club gewijd aan het ondersteunen van chauffeurs en het bevorderen van meer verkeersveiligheid. De site biedt minuut-bij-minuut updates, status van nationaal verkeer, weer, tal van kaarten en webcams in heel Kroatië. Inhoud is beschikbaar in het Kroatisch, Engels, Duits en Italiaans.
Bron: wikipedia, verkeersbureau