Luxemburg, officieel Groothertogdom Luxemburg (Luxemburgs: Groussherzogtum Lëtzebuerg, Frans: Groothertogdom Luxemburg, Duits: Grossherzogtum Luxemburg), is een land in West-Europa dat grenst aan België, Duitsland en Frankrijk. Met een oppervlakte van ± 2600 km² en met minder dan 500.000 inwoners is het Groothertogdom het kleinste land in de EU na Malta. De hoofdstad en grootste stad van het land is Luxemburg met dezelfde naam. – Luxemburg is een parlementaire democratie met een groothertog als constitutionele monarch. Sinds de oprichting van het graafschap Luxemburg in 963 is het land volledig beïnvloed door het veel grotere Frankrijk aan de ene kant en ook het grotere Duitsland aan de andere kant, waardoor het herhaaldelijk onderwerp van conflict was. Niettemin kon het Groothertogdom in 1867 zijn onafhankelijkheid garanderen, hoewel het nog tot 1890 in persoonlijke unie met Nederland was verbonden en het in beide wereldoorlogen door Duitsland was binnengevallen. 

De afgelopen jaren heeft het Groothertogdom bewezen een voorstander te zijn van internationale economische, politieke en militaire samenwerking. Het land is een van de oprichters van verschillende internationale organisaties zoals de Europese Unie, de NAVO, de Verenigde Naties, de OESO en de Benelux. Deze internationale samenwerking heeft ervoor gezorgd dat Luxemburg zich de afgelopen decennia heeft kunnen ontwikkelen van een op staal gebaseerde economie naar een economie die voornamelijk is gebaseerd op internationale handel en bankzaken. Het resultaat is dat het land vandaag een van de rijkste landen ter wereld is, met een bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking van $ 113.044,00 (2008) [5], waardoor het het land is met het hoogste bbp per hoofd van de bevolking volgens de Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Luxemburg en regio is het gebied rond de Luxemburgse hoofdstad Luxemburg (stad). Het spreekt voor zich dat de stad alle toeristische activiteiten aantrekt, maar er zijn leuke kleine hotels en B & B’s in het bos net buiten de drukte van de stad. Ideaal voor mensen die van rust houden. 

Diekirch is een stad in het Groothertogdom Luxemburg. De stad heeft 6.257 inwoners (2007).

 Grevenmacher en regio is het gebied rond de Luxemburgse stad Grevenmacher. Toch is het niet deze stad die het meest toeristisch is van de regio, die eer valt te beurt aan Echternach. Verder hoort ook Klein-Zwitserland tot deze regio.