Slovenië (Slovenija ) is een land in Midden-Europa gelegen in de oostelijke Alpen aan de noordoostelijke kant van de Adriatische Zee. Begrensd door Oostenrijk in het noorden, Italië in het noordwesten, Hongarije in het noordoosten en Kroatië < / span> in het zuiden, ondanks zijn kleine omvang, heeft Slovenië een verrassend gevarieerd landschap, met mediterrane stranden en hoge toppen in de uitlopers van de Alpen. Dit maakt Slovenië zowel geschikt voor een leuke luie zomervakantie als voor een actieve zomer- of wintervakantie.

Regio’S

Kaart van Slovenië

Steden

Andere bestemmingen

  • Postojna – Plek met de zeer grote Postojna-(druipsteen)grotten
  • Divaca – Plek van de minder commerciële maar daarom niet minder indrukwekkende Škocjan-grotten (tevens te vinden op de werelderfgoedlijst van UNESCO)
  • Dovje-Mojstrana– Beste beginpunt voor bergbeklimmen en -wandelen in de Julische Alpen
  • Bled – Onwaarschijnlijk romantisch bergmeer compleet met kasteel en eiland, tevens een goede uitvalsbasis voor het ondernemen van actieve of juist ontspannen activiteiten in de regio
  • Radovljica – Oude historische stad, bijenteeltmuseum
  • Bohinj – Alpenmeer
  • Triglav Nationaal Park [2] – Het nationale symbool Mont Triglav en de mythische gems Zlatorog.
  • Bedevaartplaats Ptujska Gora bij Ptuj

Info

Vergeet Zwitserland en Oostenrijk, vergeet Zuid-Frankrijk en vergeet Noord-Italië. Waarom wil je er nog steeds heen als je naar Slovenië kunt gaan? In Slovenië kunt u ook gaan skiën, raften, fietsen en duiken. Het heeft ook heerlijke wijnen, goed bier en goed eten. Er zijn ook havens, musea, kastelen, kerken en druipsteengrotten om te bezoeken of om een ​​foto te maken. Het is ongeveer dezelfde rit, je kunt met de euro betalen en elke gids of hotelier spreekt een beetje Engels.

Geschiedenis

Het huidige Slovenië behoorde eeuwenlang tot Oostenrijk. De Slovenen woonden in de kroonlanden van Krain, Karinthië, Stiermarken, Primorska met de koninklijke provincie Gorica en Gradišče en het achterland van Triëst. In 1866 werden sommige door Slovenen bewoonde gebieden onderdeel van het nieuwe Italië. In 1918 werd Slovenië onderdeel van de kortstondige staat Slovenen, Kroaten en Serviërs (SHS) en werd vervolgens deel van het Koninkrijk Joegoslavië. Op dat moment, in de periode 1919-1920, werden de grenzen van Slovenië vastgelegd in het verdrag van Saint-Germain (noordgrens), het verdrag van Rapallo (westgrens) en het verdrag van Trianon (noordoostgrens).

Na de bezetting in 1941, waar Slovenië was verdeeld tussen Duitsland, Italië en Hongarije, volgde een hevige bevrijdingsstrijd, geleid door het Sloveense Bevrijdingsfront, dat zich bij de partizanen van Tito voegde. Op 10 augustus 1945 werd Slovenië, als de Volksrepubliek Slovenië, onderdeel van het Democratisch Federatief Joegoslavië, dat enkele maanden later, na de onvrije verkiezingen op 11 november, de Federatieve Volksrepubliek Joegoslavië werd, en opnieuw later, vanaf 1963 tot 1991, Socialistische Federale Republiek Joegoslavië (SFRY).

Slovenië was de meest welvarende republiek in deze federatie. Op 7 maart 1990 werd de naam “Socialistische Republiek Slovenië” gewijzigd in “Republiek Slovenië”. Slovenië werd onafhankelijk in 1991. Dit werd voorafgegaan door de tiendaagse oorlog, die werd beëindigd door de Brioni-overeenkomst. Het land is op 1 mei 2004 tot de Europese Unie toegetreden. Het is nu ook lid van de NAVO. Slovenië trad officieel toe tot de eurozone op 1 januari 2007. Dit betekende het einde van de Sloveense tolar.

Geografie

Slovenië is met een oppervlakte van 20.256 km² ongeveer half zo groot als Nederland. De omtrek van de nationale grenzen is 1213 km (546 km met Kroatië, 330 km met Oostenrijk, 188 km met Italië en 102 km met Hongarije). De kustlijn van Slovenië is 47 km lang. Ondanks het relatief kleine gebied heeft het land grote verschillen in het landschap. In het noorden liggen de Karawanken, Kamnische Alpen en – in het noordwesten – de Julische Alpen. In de Julische Alpen is Triglav Nationaal Park de thuisbasis van de berg met dezelfde naam, Triglav, die de hoogste berg van het land is op 2864 m. Hier ontstaan ​​ook de Koritnica, Soča en Sava. Met de Mura en de Drava is de Sava een van de belangrijkste Sloveense rivieren. In de Julische Alpen ligt ook het grootste meer van Slovenië, het 25 km² grote meer van Bohinj. Het oosten daarentegen is vlak en versmelt met het Pannonische laagland van Hongarije. In het zuidwesten en het zuiden domineren lage bergketens en heuvelachtige landschappen, die overgaan in de Dinarische Alpen. Hier is er vaak een karstlandschap met de karakteristieke periodieke meren (bijvoorbeeld in Cerknica) en vele ondergrondse grotten. In het uiterste zuidwesten van de haven en badplaats Portorož (Italiaans: Portoroze) loopt de 47 km lange kustlijn. De helft van het land is bebost. Het klimaat is continentaal in het noorden, aan de kust tot aan de mediterrane lijn Nova Gorica-Postojna.

Paspoort en visa

Inwoners van de landen in de Europese Unie kunnen zich vrij binnen de EU verplaatsen. Dit geldt zeker voor toeristenbezoeken. Als je ergens wilt werken, is dit meestal ook mogelijk, maar let vooral op de regels voor het werken voor de meer recent toegetreden landen. Degenen die niet de nationaliteit van een van de EU-landen hebben, maar die legaal aanwezig zijn in een van de landen die tot de Schengenovereenkomst zijn toegetreden, kunnen zonder problemen door een dergelijk land reizen. Een geldig paspoort en visum of verblijfsdocument moeten kunnen worden getoond.

In deze landen is de identiteitskaart een geldig reisdocument voor onderdanen van een van de genoemde landen: Andorra; België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden); Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Nederland; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Madeira en de Azoren); Roemenië; San Marino; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief de Canarische eilanden); Tsjechië; Kalkoen; IJsland; Zweden; Zwitserland.

Huisdieren hebben ook een paspoort nodig met verschillende verplichte vaccinaties en een gegevenschip, en controles worden zeer regelmatig uitgevoerd. Zonder de juiste en tijdige vaccinaties en chip toegang tot het land voor huisdieren is verboden. Neem bij twijfel contact op met de dichtstbijzijnde ambassade of het consulaat van het betreffende land.

Per vliegtuig

Vanaf de luchthaven van Amsterdam, Schiphol, vliegen luchtvaartmaatschappijen in ieder geval regelmatig naar de hoofdstad. En verschillende vluchten kunnen ook geboekt worden vanaf Brussels Airport. Bekijk de artikelen van die stad voor vluchtinformatie naar andere steden in het land.

 

Per trein

Ondanks de opkomst van budgetmaatschappijen kan treinreizen nog steeds een goedkope en zeker handige optie voor transport zijn. Op dit moment kunt u alleen online tickets bestellen in België voor buurlanden en een paar populaire steden een beetje verder. Andere tickets kunnen alleen telefonisch of aan de balie worden gekocht. Het is echter heel goed mogelijk om uw treinreis vanuit huis te plannen. De onderstaande sites bieden niet alleen informatie over reizen vanuit de Benelux, maar bijvoorbeeld ook over de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid. Deze link brengt u naar de site van de Belgische spoorwegen :. Dit is het online internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen :. Beide treinen in België en Nederland verbieden roken op alle treinen.

Per auto

Slovenië is in de zomermaanden gemakkelijk bereikbaar met de auto vanuit Nederland en België. Voor Bled (in het noorden) en de centraal gelegen hoofdstad Ljubljana loopt de route via München (Duitsland), Salzburg (Oostenrijk) en vervolgens net voorbij de Oostenrijkse Villach over de grens met Slovenië via de Karawanken-tunnel. De afstand is ongeveer 1200 km, een afstand die – voor iemand die goed rijdt op Duitse snelwegen – gemakkelijk binnen een dag te doen is.

Houd er rekening mee dat u een autosticker nodig hebt voor zowel Oostenrijk als Slovenië, anders riskeert u een flinke boete. Vanaf ongeveer 50 km vóór de grens met Oostenrijk kunt u beide vignetten kopen bij de meeste Duitse tankstations. Daarnaast heeft Oostenrijk ook verschillende toltunnels, waaronder de Karawankentunnel. Zorg dus dat je genoeg contant geld in je zak hebt.

Slovenië zelf heeft een beperkt maar goed snelwegnetwerk dat de belangrijkste steden van het land verbindt. Plaatsnamen zijn goed aangegeven en belangrijke aankondigingen langs de weg zijn in het Sloveens en Engels. Toeristische attracties in de buurt van de snelweg zijn aangegeven met informatieborden en afbeeldingen langs de snelweg.

Per bus

U kunt uw reis naar Slovenië per bus boeken op http://www.eurolines.nl U reist via Frankfurt en zal daar over moeten stappen.

De reis duurt tussen de 22 en 24 uur.

Taal

De officiële taal van Slovenië is Sloveens. Italiaans en Hongaars worden naast de Sloveense taal ook in de regio’s waar de Italiaanse (ongeveer 3000 mensen) en Hongaarse (ongeveer 8000 mensen) minderheden wonen, gehandhaafd. De Duitstalige minderheid, met name in en rond de stad Maribor, werd na 1945 verdreven.

In de toeristische gebieden kun je als bezoeker over het algemeen goed Engels spreken. Afhankelijk van de regio is communicatie in het Italiaans of Duits ook mogelijk.

Kosten

De kosten voor een maaltijd of een drankje op een terras zijn aanzienlijk lager dan in West-Europa. Afhankelijk van de regio kun je soms een kopje koffie drinken voor 80 cent en een biertje (0,5 L) kost ongeveer 2 euro.

De prijzen in de supermarkt zijn echter niet veel lager dan in België of Nederland. Voor een pakje melk of brood betalen de Slovenen bijna net zoveel als in onze supermarkt. De geïmporteerde producten zijn bijzonder duur. Een pot pindakaas is bijvoorbeeld te koop in Mercator voor 3,90 EU.

De toegangsprijzen voor toeristische attracties (grotten, dierentuin, enz.) Zijn ook van West-Europese proporties. Aan de andere kant zijn activiteiten (duiken, raften, canyoning, etc.) goedkoper.

Eten en drinken

Slovenië heeft veel restaurants en eetgelegenheden en de invloed van de omliggende landen op de Sloveense eetgewoonten is merkbaar. Je vindt er bijvoorbeeld Oostenrijkse gerechten (schnitzel, worstjes en biefstuk), of Italiaanse pizza’s en pasta’s, maar ook Midden-Europese maaltijden zoals goulash en mixed grill.

Vlees is een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Vooral richting de kust in het westen van Slovenië vind je ook veel visgerechten op het menu. Vegetariërs zijn minder gemakkelijk tevreden in restaurants, hoewel dat per regio en per restaurant verschilt.

De regio rond Ptuj en Maribor, in het noordoosten van het land, staat bekend als de wijnregio van Slovenië. De regio produceert verschillende zeer smaakvolle wijnen. Ben je meer een bierdrinker, bezoek dan het dorp Laško, een paar kilometer ten zuiden van Celje. Laško staat bekend om zijn gelijknamige bier; de trots van de natie, dat elke zichzelf respecterende Sloveense pub te vinden is op de tap. Bij voldoende inschrijvingen (15 personen of meer) wordt op vrijdagmiddag een kleine rondleiding door het dorp gegeven. Een bezoek aan de brouwerij Laško is ook gepland en een bierproeverij wordt afgesloten.

Uitgaan

Slovenië heeft een opvallend aantal casino’s, vooral langs de Italiaanse grens. Omdat gokken in Italië verboden is, bezoeken veel Italianen elk jaar hun Slavische oostelijke buren om hun geld daar in het casino te kunnen uitgeven.

Overnachten

Slovenië heeft een uitgebreid aanbod aan accommodaties. Hotels, appartementen, kamers met particulieren, accommodatie op boerderijen (agrotoerisme), jeugdherbergen, berghutten en campings zijn mogelijk.

Diverse interessante linkjes:

Kampeerreis Alpen - Adria
Deze fietstopper voert u door Oostenrijk, Italië en Slovenië. U fietst veelal in een bergachtig decor rondom de mooiste meren van Karinthië en de rivierdalen in noordoostelijk Italië en Slovenië.

Campings Slovenië

Alpe Adria Trail De Alpe-Adria-Trail is een nieuwe wandelroute met 43 etappes door Oostenrijk, Italië en Slovenië. Deze 750 km lange route loopt vanaf de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk, tot de azuurblauwe Adriatische Zee in Slovenië. Ontdek met je partner, gezin of vrienden een deel van deze route tijdens een meerdaagse tocht. Actief bezig zijn met elkaar, ultiem ontspannend én comfortabel. Wij verzorgen je accommodatie, transport van je bagage en de transfers, dan kun jij zorgeloos genieten van die adembenemende natuur in de bergen!
Busvakanties Slovenië
Rondreizen Slovenie
Vakantie Slovenie
Luxe kampeervakanties in Italië, Kroatië, Oostenrijk en Slovenië
Stacaravan huren in Italië, Kroatië, Oostenrijk en Slovenië
Camping in Slovenië
Top campings in Slovenië
Mooie vakantieparken in Slovenië
Vakanties Slovenië
Wordt ook lid van onze facebookgroep, klik hier