Wat te doen tegen teken?

Teken zijn zeker niet mijn vriend en ook niet die van mijn kinderen en mijn vrouw. 

Allereerst wat is een teek eigenlijk?

Teken vallen onder de orde van geleedpotige parasieten die behoren tot de klasse der spinachtigen. Samen met de mijten vormen zij de ond erklasse van de Acarina. Teken zijn nauw verwant aan mijten.

Teken leven van het bloed van gewervelde dieren, ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. De mens of het dier waarop de teek leeft, wordt de gastheer genoemd. Bekende gastheren van teken zijn wij mensen, vogels, reptielen en zoogdieren.

Teken kunnen ziekten overbrengen en worden daarom vectoren genoemd. De bekendste Europese teek, die tevens een overbrenger is van de ziekte van Lyme , FSME en het Alfa-galsyndroom is de schapenteek.

Voorkom een tekenbeet

Voor je het weet neem je een teek mee vanuit de natuur. Je strijkt met je arm langs planten en je loopt door het gras en een teek kan aan je vast blijven hangen. Het is een fabeltje dat teken op een blaadje zitten te wachten totdat je er onderdoor loopt en de teek zich op je laat vallen. Teken zitten in het struikgewas.

Tip 1
Omdat teken vooral in het struikgewas zitten kun je het beste op de paden blijven.

Tip 2
Deet is een goed middel om teken te voorkomen. DEET is te koop bij apotheken en drogisten. Lees de aanwijzingen op de verpakking goed door voor je het middel gebruikt. Het kan zijn dat je allergisch reageert. Smeer in dat geval DEET op je schoenen, sokken en het onderste deel van je broekspijpen.

Deet producten bekijken

 

Tip 3
Teken kruipen vaak via je broekspijp op je huid. Het is daarom belangrijk je benen en je voeten goed te beschermen. Door speciale Bugsox te dragen kunnen teken niet naar boven kruipen. De sokken zijn geïmpregneerd waardoor de teek bedwelmd raakt en zich niet vastbijt. Je kunt natuurlijk ook je sokken over je broekspijp trekken.

Tip 4:

Draag lichtgekleurde kleding een teek valt dan snel op en kun je hem verwijderen voor hij onder je kleren kruipt en je bijt.

Tip 5:

Ondanks al je inspanningen kan je toch een teek toch meegenomen hebben. Controleer jezelf en je familieleden daarom altijd direct bij thuiskomst. Wacht niet tot je onder de douche staat, want dan heeft de teek meer tijd om zich vast te bijten.

Controleer vooral de warme plekken van je lichaam extra goed, zoals je liezen, bilspleet en oksels. Ook is het goed de randen van je ondergoed te onderzoeken en net onder je haargrens in je nek te kijken. Teken zijn erg klein, als je het niet kunt zien kun je een spiegel en een loep gebruiken.

Verwijderen van een teek

Wat moet ik doen als ik een tekenbeet heb?
Verwijder een teek  zo snel mogelijk Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans is dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert.

Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet na het verwijderen van de teek het beetwondje. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing.

Noteer wanneer en waar op de huid u gebeten bent. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme.