Op vakantie in België

België is een laaggelegen land aan de Noordzeekust in West-Europa. Zowel de Europese Unie als de NAVO (NAVO) instellingen zijn gevestigd in de hoofdstad Brussel. Met de Germaanse talen in het noorden en in het oosten en de Romaanse taal in het zuiden, wordt België soms ‘Europa in het klein’ genoemd. België is centraal gelegen in Europa en dankzij zijn uitstekende transportfaciliteiten maakt dit België populair als doorvoerland. De directe buren zijn Frankrijk in het zuiden en Nederland aan de noordgrens. Verder in het zuidoosten van Luxrmburg en in het oosten van Duitsland.

Regio’s

Vanwege de drietaligheid is België de afgelopen 50 jaar verdeeld in regio’s en gemeenschappen, elk met hun eigen bevoegdheden, tijdens verschillende staatshervormingen. De huidige trend is om steeds meer bevoegdheden van de federale overheid over te dragen naar de verschillende regio’s en gemeenschappen. Er zijn drie regio’s in België: het Vlaamse Gewest of Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, ook bekend als Brussel, en het Waalse Gewest of Wallonië. De bewoners worden respectievelijk Vlamingen, Brusselaars en Walen genoemd. In België zijn er drie taalgemeenschappen: de Nederlandstalige gemeenschap, de Franstalige gemeenschap en de Duitstalige gemeenschap. We zullen België verder bekijken vanuit het meest interessante oogpunt voor reizigers, en dat is de verdeling in Vlaanderen en Wallonië. Vlaanderen is Nederlands sprekend, Wallonië is Frans en Brussel is officieel tweetalig. Het Duitstalige deel is klein, het ligt in Oost-België en behoort tot Wallonië.

Algemene informatie

België is een zeer dichtbevolkt land dat balanceert tussen de conflicten van de toegenomen vraag naar urbanisatie, transport, industrie, commerciële en intensieve landbouw. Veel grondstoffen worden voornamelijk naar de EU geïmporteerd en verwerkt.

Neerslag en temperatuur

Klimaat

Matig met koude winters, milde zomers, het is regenachtig en vaak bewolkt.

Ligging

Vlak kustgebied in het noordwesten aan de Noordzee. Centrale lage heuvels, beboste heuvels en de valleien van de Ardense bossen in het zuidoosten.

Geschiedenis

België werd onafhankelijk als de Zuidelijke Nederlanden van het Koninkrijk der Nederlanden in 1830. Het werd gedomineerd door Duitsland in de Eerste en Tweede Wereldoorlog en heeft veel oorlogsgraven in de gevechtszones. In de afgelopen halve eeuw is het uitgegroeid tot een modern, technologisch geavanceerd lid van de Europese Unie. Spanningen tussen de Vlamingen uit het noorden en de Walen in het zuiden hebben de afgelopen decennia geleid tot staatshervormingen en meer autonomie voor de gemeenschappen. Momenteel zijn er nog steeds veel parlementaire debatten die op communautair niveau worden gevoerd.

Steden

Dit zijn de grotere steden in België.

  • De populairste bestemmingen in België zijn de Vlaamse kust, de groene en heuvelachtige Ardennen en de vele kunststeden (zie hierboven). Geniet ook van het bier en de Belgische keuken.

 Zoek campings in Belgie

Hieronder staan een aantal aanbieders die kampeerplekken in Belgie aanbieden, leuk om te bekijken.