Is een tenttapijt echt nodig?

Een tenttapijt of tentkleed heb je niet perse nodig maar het geeft je wel een veel comfortabeler gevoel. Het is ten eerste prettiger aan je voeten en het is vocht- en vuilafstotend.

Waar leg je je tenttapijt of tentkleed neer?

Een tenttapijt of een tentkleed kun je in je (voor)tent leggen hiermee verhoog je het comfort en bescherm je je grondzeil. Je kunt je tenttapijt of tentkleed ook onder de luifel leggen, je hoeft dan niet op hat gras te lopen en je loopt daardoor ook minder vuil de tent of de caravan in. Leg nooit eerst plastic onder een tenttapijt of tentkleed dit verstikt het gras en is daarom op veel campings ook verboden. Op sommige campings mag je wel worteldoek gebruiken. Maar leg er liever niets onder. Buiten het gebruik op de camping kun je tenttapijt of chill matten natuurlijk ook gebruiken op je balkon, terras en tuin.

Welke soorten tenttapijt zijn er?

Zoals de meeste kampeerders wel weten zijn er de gaatjes tenttapijten. Deze hebben een open structuur en zijn daardoor ademend waardoor aan de ene kant het gras minder schade oploopt en aan de andere kant het makkelijker vuil en vocht doorlaat. Het is zacht en antislip. Naast de standaardmaten zijn deze tenttapijten vaak ook per meter te koop, dit tenttapijt is met een schaar of scherp mes makkelijk op de juiste maat te maken.

tenttapijt

Daarnaast zijn er de met polypropeen geweven tenttapijten, deze zijn dichter en dus minder ademend en vuildoorlatend dan de gaatjestapijten. Ze zijn daarentegen wel lichter dan de gaatjestapijten en er zijn meerdere motieven en kleuren te verkrijgen. Geweven tenttapijten zijn makkelijker te schoon te vegen en ruiken ook minder dan gaatjestapijten. Ze voelen wel wat minder comfortabel aan je voeten dan de gaatjestapijten.

geweven tenttapijt

Hoe maak je je tenttapijt het beste schoon?

Het beste maak je je tenttapijt schoon met een warm sopje. Dat gaat bij geweven tenttapijten makkelijker dan bij de gaatjestapijten. Let er op dat een gaatjestapijt langer nodig heeft om te drogen begin er dus op tijd aan. Is er water in de vorm van een beekje of een riviertje in de buurt dan kun je een gaatjestapijt ook daar ingooien en uitspoelen. Heb je een grote plasticzak waar het tapijt inpast doe daar dan het tapijt in en voeg het sop toe, een paar keer goed schudden en dan een paar uur laten staan en dan afspoelen.

Bij sommige tankstations zijn grote wasmachines aanwezig hierin zou je je tenttapijt op een lage temperatuur kunnen wassen.

Laat altijd goed drogen, nat inpakken levert je schimmel en stank op vooral bij de gaatjestapijten.

Hoe leg je een tenttapijt vast?

Een tenttapijt die je onder de luifel of voortent neerlegt kun je vastzetten met zogenaamde bevestigingsclips Deze zijn het simpel in gebruik en kosten ook nog eens bijna niks. Ik zeg dus doen. Je moet dit natuurlijk niet gebruiken als je een vast grondzeil hebt.

Bo-Camp Chill Mat Flaxton L Bruin

Tentkleed of Chill mat zijn helemaal in!

Helemaal in zijn de tentkleden of ook wel chill matten genoemd. Je kunt deze kleden ook gebruiken, ze zijn vaak gezelliger en gekleurder dan die standaard gaatjes- en geweven tenttapijten. Ze zijn wel vaak kleiner van formaat. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon op je bestaande tenttapijt leggen

amazon

Enorm assortiment tenttapijt, tentkleden, tentmatten en accessoires.

Een van de grootste aanbieders van tenttapijten, tentkleden, chill matten en accessoires is Amazon, klik hier en bekijk de keuze: