Caravan of camper klaar maken voor de winterstalling

Als het kampeerseizoen er weer opzit dan moet je de caravan, camper of vouwwagen klaar maken voor zijn winterstop. Hieronder volgen een aantal tips en adviezen wat je allemaal kunt doen, om je kampeermiddel goed het winterseizoen door te laten komen.

Caravan of camper naar de winterstalling of niet?

De meningen lopen nogal uiteen over de keuze of je jouw caravan of camper buiten kan laten staan tijdens de winter, of dat deze beter af is in een winterstalling.

Caravans of campers zijn natuurlijk gebouwd om buiten te staan. De zwakste punten zijn met name alle kitranden, deze moeten absoluut waterdicht zijn. Daarnaast kan je caravan of camper erg vuil worden als je deze buiten laat staan door bijvoorbeeld vogelpoep, hars, naalden of bladeren uit bomen.

Om dit tegen te gaan zou je een caravan- of camperhoes kunnen aanschaffen, die deze problemen kan afvangen. Maar ook over het gebruik van een caravan of camperhoes wordt nogal verschillend gedacht. De ene persoon gebruikt dit al jaren en een ander geeft aan dat het kan schuren en dus de ramen en het dak kan beschadigen. Meer info over caravanhoezen, klik hier

 

 

Met of zonder caravan- of camperhoes wat je in ieder geval altijd moet doen om je caravan of camper winterklaar te maken.

 

1 Maak je caravan of camper schoon

Ten eerste:  Of je nu wel of niet een hoes gebruikt je moet in ieder geval altijd de caravan of camper eerst goed schoon maken, zowel het interieur als het exterieur.

De caravan of camper wassen, doe je van onder naar boven, dit om strepen te voorkomen.

Daarna de caravan of camper in de was zetten.

 

2 Waterreservoir, boiler en leidingen leeg maken

Maak de watertank leeg, zet alle kranen op half (tussen koud / warm)  en zet deze daarna open. Draai vervolgens onder het bed (bij campers op een andere plek) de kranen van de boiler open en laat de boiler leeglopen. . Bij  campers met een vaste tank de overlooppijp losdraaien zodat het water op de grond onder de caravan kan weglopen.

Blaas daarna de leidingen door, zorg ervor dat er geen water in blijft staan.

3 fecaliëncontainer

Leeg de fecaliëncontainer en spoel deze goed schoon, doe wat olijfolie op de rubber afsluitring zodat deze niet kan vastplakken.

Laat ook het water van het spoelsysteem weglopen, en zorg dat dit droog is.

Vul de fecaliëncontainer niet met water en/of andere vloeistoffen tijdens de winterstalling.

4 Laat alle vensters dicht

Het is niet nodig om de vensters op de ventielatiekier te zetten als deze buiten blijft staan, je kunt dit wel doen als de caravan of camper in een winterstalling staat. Zet wel de deur van het toilet en van de kledingkasten open, dit om muffe geuren te voorkomen.

5 Horren en/of verduistering open zetten

Staat uw caravan of camper in de winterstalling doe dan de horren en / of de verduistering niet dicht. Als dit winter na winter gebeurd dan bestaat de kans dat de veertjes in de systemen uitrekken waardoor de systemen niet meer goed werken.

6 Bekijk de carrosserie van uw caravan of camper

Inspecteer de carrosserie van uw caravan of camper op mogelijke ingangen en sluipwegen voor ongedierte. Controleer daarom ook de bodem/gaas roosters op beschadigingen.

Laat geen etenswaren in de caravan of camper achter tijdens de winterstop.

7 Kussens en matras

Afhankelijk van het vochtniveau van uw caravan of camper in de stalling, maar zeker als u uw caravan of camper buiten staat, haal uw kussens eruit en bewaar deze op zolder. Heeft u geen opbergruimte zet dan de kussens horizontaal op de neergeklapte tafel. Heeft uw bed een lattenbodem dan kunt u het matras gewoon laten liggen.

8 Koelkast leegmaken

Maak de koelkast leeg en maak hem daarna schoon. Laat hem tijdens de winterstop op een kier staan.

9 Luifel of voortent

Berg je voortent of luifel en windschermen droog en schoon op.

10 Haal de gasfles(sen) uit de caravan of camper

Verwijder de gasfles(sen) en plaats deze in de gasbunker van uw stalling als die dat heeft. Stalt u thuis, zorg dan dat u de fles(sen) in een veilige, afsluitbare, goed geventileerde ruimte opbergt.

11 Accu's

Verwijder accu(’s) en leg deze thuis aan een druppellader.
Indien de accu niet onderhoudsvrij is, zuurniveau en –graad (laten) controleren.

12 Banden

Als het mogelijk is zet dan uw caravan of camper bij voorkeur met de wielen van de grond en verhoog de bandenspanning in ieder geval tot iets boven het maximum. U kunt de banden ook door sloopexemplaren vervangen.

Controleer ook de bandenspanning van het reservewiel.

13 Verwijder batterijen

Verwijder alle batterijen, zoals de batterij van de ontsteking van de kachel de klok of de mover.

14 Haal kwetsbare apparatuur uit de caravan of camper

Neem kwetsbare apparatuur, zoals een tv-toestel, laptop, e-reader e.d. mee naar huis.

15 Rubbers

Smeer de rubbers van de ramen in met zuurvrije vasaline. Dit voorkomt het uitdrogen van de rubbers.
 
Bestel zuurvrije vasaline

16 Handrem van de caravan

Trek de handrem van de caravan of camper niet aan, want dat is niet goed voor de trommel in de handrem.  Als de caravan of camper kan gaan rijden plaats dan wielkeggen.

 Bekijk hier de diverse wielkeggen

17 Volle tank voor campers

Als u uw camper gaat stallen tank hem dan vol, hierdoor kan er zich minder condens in de tank vormen. Condens zorgt voor problemen.

18 Bandenspanning

Pomp de banden van de caravan of camper 1 a 2 bar hoger op dan normaal. Hierdoor blijven je banden in goede vorm ook als er tijdens het stil staan wat lucht uitloopt.

Bestel een bandenspanningsmeter

19 Gasdrukregelaar

Stop de gasdrukregelaar in een plastic zakje en skuit deze af, hierdoor kan er geen vuiligheid in de gasdrukregelaar en gasslang komen.

Normaal is de levensduur van een drukregelaar 10 jaar. Maar om er zeker van te zijn dat de drukregelaar goed en veilig functioneert is het raadzaam deze 5 jaar na de productiedatum te vervangen.

In een gasdrukregelaar zit een membraam die kan verdrogen en/of scheuren. Als dit membraam scheurt dan komt de volledige druk van de gasfles (kan wel 17 bar zijn) op de verbruikers (kachel, koelkast en kookplaat) te staan. Zoveel druk kan de overdrukbeveiliging dan niet verwerken en afblazen. De productiedatum van een gasdrukregelaar staat of op het etiket of is in de gasdrukregelaar geslagen.

 

Bestel een nieuwe gasdrukregelaar

20 Geen vochtvreters

Zorg ervoor dat je caravan of camper droog is voordat deze naar de winterstalling gaat. Als deze drrog is zet dan nooit vochtvreters is je caravan of camper, deze trekken juist vocht aan. Is je caravan of camper wel vochtig dan kun je wel een vochtvreter plaatsen, maar dan alleen als je na 4 weken deze kan leegmaken. Anders heeft een vochtvreter geen zin.

21 Gebreken of onderhoudsbeurt

Laat gebreken of je onderhoudsbeurt uitvoeren voordat je de caravan of camper naar de winterstalling brengt. Je kunt dan het volgende jaar zo weg.

22 Houten pollepels e.d.

Staat je caravan of camper tijdens de winter buiten, haal dan de houten pollepels e.d. eruit. Deze kunnen gaan schimmelen.