Frankrijk is voor ons Hollanders nog altijd het nummer een vakantieland. Meer dan een kwart van Frankrijk is met bossen bedekt en ruim de helft heeft een agrarische bestemming. Onder andere de bodemgesteldheid en de ligging hebben van Frankrijk een groot wijnbouwland gemaakt en het behoort tot ’s werelds grootste wijnproduceurs.
Frankrijk is na Rusland en Oekraïne het grootste land van Europa en, naar West-Europese begrippen, tamelijk dunbevolkt; de bevolkingsdichtheid is circa een kwart van die van Nederland. Er is veel natuurschoon in een enorm afwisselend landschap, met veel verschillende klimaten en subklimaten. Frankrijk is een geliefd vakantieland voor de Fransen zelf en voor veel buitenlandse toeristen. In de Alpen, de Pyreneeën en het Centraal Massief wordt veel geskied.
Frankrijk heeft een grote verscheidenheid aan landschappen en culturen. De regio Elzas (Straatsburg) heeft in het verleden een aantal malen tot Duitsland behoord en draagt hier nog steeds de sporen van. Het gebied en de kust van de Middellandse Zee (Côte d’Azur, “Azurenkust”) daarentegen heeft een heel andere uitstraling qua klimaat, landschap en “mentaliteit”, en heeft de bekende plaatsen zoals Monaco, Nice en Cannes. Deze streek is lang een gebied voor de “jetset” geweest, vanwege het klimaat, het landschap, de stranden en de pittoreske vissersdorpjes.
Elzas
De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk aan de linkeroever van de Rijn, die de grens met Duitsland vormt. In het westen ligt de Elzas tegen de regio Lotharingen, of Frans la Lorraine. Van het noorden naar het zuiden lopen door de Elzas, aan de grens met la Lorraine, de Vogezen, een middelhoge bergketen. In het oosten van de Elzas strekt zich evenwijdig tussen de Vogezen en de Rijn, het Rijndal uit.
Aquitaine
Het gebied tussen Garonne, de Pyreneeën en de Atlantische Oceaan werd in 56 v.Chr. door de Romeinen veroverd. De bewoners werden Aquitani genoemd, in taal en wetten verschillend van de Galliërs. Julius Caesarverdeelde Gallië in drie provincies. Het gebied tussen de Loire en de Pyreneeën kreeg de naam Aquitania. In de 4e eeuw werd deze provincie opgedeeld in Aquitania prima, in het noordoosten, Aquitania secunda, het noordwesten, en Aquitania tertia of novempopulana in het zuiden.
Wordt vervolgd:
Bourgondië
Bretagne
Centrum
Champagne-Ardenne
Corsica
Franche-Comté
Ile-de-France
Languedoc-Roussillon
Languedoc-Roussillon is een Franse regio die gekenmerkt wordt door veel natuurschoon en uitgestrekte zandstranden. Zo vindt u in deze regio het wereldberoemde Pont du Gard wat het best bewaarde aquaduct ter wereld is. Er zijn veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen en te genieten van een heel rijke historie!
Languedoc-Roussillon is een uitgestrekte regio die in het noorden aan de Auvergne grenst. In het zuiden liggen de stranden van de Middellandse Zee en je stuit op de Pyréneeën. Deze regio bestaat uit 5 departementen die u kennis laten maken met verschillende culturen, landschappen en levensstijlen.
Het subtropische klimaat, de prachtige zandstranden, de wijngaarden en bergen tot een hoogte van bijna 3000 m maken van deze regio een heel populaire vakantiebestemming.
Deze regio heeft veel zonne-uren.
De regio bestaat uit vijf departementen te weten:
- Aude
- Gard
- Hérault
- Lozère
- Pyrénées-Orientales
Het weer:
Languedoc-Roussillon weer & klimaat – alles over het klimaat van Languedoc-Roussillon
Wat je moet zien:
Pont du Gard:
De Pont du Gard is een Romeins aquaduct dat later is uitgebreid tot brug. Het bouwwerk ligt iets ten zuiden van het plaatsje Vers-Pont-du-Gard in Frankrijk, niet ver van Nîmes en Uzès, en staat op de Werelderfgoedlijstvan UNESCO.
Het kolossale bouwwerk demonstreert het Romeins vernuft op architecturaal gebied. Het is 49 meter hoog, en bestaat uit drie niveaus, waarvan het bovenste 275 meter lang is. De waterbedding is afgedekt met stenen platen.
Camargue:
De Camargue is een moerasgebied in de Zuid-Franse Rhônedelta (departement Bouches-du-Rhône). Het ligt aan de Middellandse Zee en beslaat de hele Rhônedelta. Toeristisch gezien is het gebied vooral bekend vanwege de in het wild levende grijswitte Camargue paarden, de zwarte stieren, en de roze flamingo’s. Het is een vlak en zeer waterrijk gebied met veel meren en lagunen, moeras- en grasland, duin- en bosgebieden. Het is tevens belangrijk voor de winning van zout, de rijstteelt en de wijnbouw.